BJB Šumperk

Текст проповіді

1 Коринтян 3:1-7

А я, браття, не міг говорити до вас, як до духовних, але як до тілесних, як до незрілих у Христі. Я давав вам пити молоко, а їжі не давав, бо ви ще не могли її зносити. Та й тепер не можете, бо ви ще тілесні. Бо коли між вами заздрість, і чвари, і розділення, то хіба ви не тілесні і не живете тільки за людськими звичаями? Коли один каже: "Я від Павла", а другий: "Я від Аполлоса", то чи не такі ви, як інші люди? Хто такий Аполлос? І хто такий Павло? Слуги, через яких ви увірували, як Господь кожному дав. Я садив, Аполлос поливав, а Бог давав приріст. Отже, ні той, хто садить, ні той, хто поливає, не є чимось особливим, але Бог дає ріст.

Одним із проявів незрілості... плотськості, про яку Павло пише в Коринті, є поділ. Вони сваряться і ревнують між собою. Коли один кричить, що він Павлів, а інший кричить, що він Аполлонів. У попередньому розділі згадувалося, що одні називають себе Петром, а інші - Ісусом.

Незважаючи на сильний заклик Біблії до єдності церкви... до того, що віруючі - це єдиний організм, де кожен допомагає, жертвуючи, і всі підтримують один одного... реальність інша.

Давид вигукує у Псалмі 133:

Як дорогоцінно і як приємно, коли брати живуть разом в єдності!

Цей вірш чудово виражає дві істини.

Як приємно, коли брати живуть разом в єдності!

Як рідко... ...як незвичайно. Як важко.

Чому це так рідко, незвично... складно?

Тому що ми в першу чергу зосереджені не на Богові чи ближньому, а на собі та своїх цілях.

І це є влучною ознакою духовної зрілості людини. Відроджена людина повинна дивитися насамперед на Бога - любити Його всім своїм серцем, душею, розумом і силою, а потім вже дивитися на інших людей - любити ближнього свого, як самого себе. Але суперечки, суперечки і роз'єднаність вказують на те, що люди не дивляться на Божий задум і на потреби інших, а дивляться на те, що вони мають рацію і повинні робити по-своєму.

Це досить точна ознака того, що діти дуже зациклені на собі і майже не цікавляться потребами інших людей.

Про що саме сперечалися коринтяни, що вони розділилися на групи і стверджували, що одні є Павлом, а інші - Аполлосом, я не маю жодного уявлення. Контекст цього розділу говорить про те, що вони не розуміли, що у кожного з них була своя роль. Павло садив, а Аполлос поливав.

Можливо, розбіжності стосувалися того, як має функціонувати їхня спільнота. Різниця між тим, як Павло вів їх, і тим, як Аполлос веде їх. Але це не має значення, бо суть в тому, що вони дозволили цим суперечкам і роз'єднаності вийти назовні, бо були духовно незрілими.

І Павло йде ще глибше. У цьому уривку він говорить, що вони занадто тілесні, а в віршах перед цим, ближче до кінця 2 розділу, він говорить цікаву фразу в 2:14

1 Кор. 2:14

Але духовна людина не приймає речей Духа Божого, бо вони для неї - безумство, і вона не може їх знати, бо про них треба судити духовно.

Духовний означає тілесний, а духовний - згідно зі Святим Духом. Тому для людей, які мислять лише тілесно, Божі речі - це глупота. Євангеліє - це дурість. Тому що вони не мають здатності, розуміння, щоб зрозуміти речі з Божої перспективи.

І це абсолютно критично. Це може вплинути на основні істини, яких навчає Біблія - мирський розум не зможе прийняти або зрозуміти це.

Але також для будь-якої ситуації, яка може виникнути.

І це питання для нас, яке також перевіряє нашу духовну зрілість... Чи оцінюєте ви речі у своєму житті лише з точки зору звичайного розуму, чи духовно?

Ви бачите і судите про речі з духовної перспективи, чи тільки з людської?

Це може намалювати дві абсолютно різні картини.

Біблія сповнена таких прикладів.

Коли Ісус проповідував про Царство Боже, в Євангелії від Луки 12:13 розповідається, що одного разу до нього підійшов хлопець і сказав:

Учителю, скажи моєму братові, щоб він поділився зі мною спадщиною.

Ісус дає їм перли про Царство Боже, говорить про Святого Духа, а їхня перша реакція - а чи не хочеш ти піти до мого брата і трохи пригрозити йому, щоб він віддав мені гроші, які він мені винен? Ісус настільки вражений відсутністю перспективи, що одразу ж розповідає йому притчу про багатого дурня - того, хто турбувався про своє багатство і зовсім не думав про можливість того, що Бог скаже йому, що ти сьогодні помреш.

І загальне ставлення юдеїв та фарисеїв до Ісуса. Сам Бог, Ісус, сходить на землю, а його ж люди, замість того, щоб впасти дзьобом на землю і поклонитися йому, вбивають його.

Слуга Єлисея побачив таку прекрасну різницю в 2 Царів 6:17

Тоді Єлисей помолився: Господи, відкрий йому очі, щоб він побачив! І розплющив Господь очі слузі своєму, і побачив він, і ось гори навколо Єлисея повні коней та вогняних колісниць.

Це найсильніший приклад. Коли людина може повністю побачити духовне тло світу і духовну боротьбу, яка відбувається.

Я вважаю, що це дар і благословення. Коли людину не охоплює паніка і тривога, до якої може привести її плотське мислення... але вона повністю покладається на Божі обітниці і бачить Божу руку, яка є над усім.

Чи намагаєтеся ви щодня... у кожному важливому рішенні... дивитися на світ і своє життя з духовної перспективи і приймати те, що показує вам Святий Дух, або ж ви просто думаєте про все від пояса до пояса, відповідно до своєї плоті? 

Ви просите Бога дати вам це благословення, цю мудрість Духа - бачити речі з Його точки зору.

Уявіть собі свої проблеми та печалі. Як би все змінилося, якби ви раптом подивилися на своє життя з Божої перспективи. З перспективи вічності.

Як би ви підходили до прийняття рішень, роботи, навчання... євангелізації, проведення часу вдома. Якби ви могли бачити речі краще з духовної точки зору.

Наскільки це було б важливо. Якби ви в усьому бачили Ісуса на першому місці - Його інтереси. Шукайте і бачте насамперед Царство Боже.

Які великі зміни відбулися б у церковній єдності та конфліктах, якби ми всі спочатку побачили, якою є Божа воля, що нам являє Святий Дух, які потреби інших, а потім просували свій власний порядок денний.

Саме цього найбільше бракувало коринтянам, і це робило їх духовно незрілими в очах Павла - вони не дивилися на речі Духа, не приймали перспективу Духа і діяли лише відповідно до своєї плоті. Вони сперечалися про те, хто що робить і хто з ким стоїть, замість того, щоб побачити, що це не має значення, тому що, чи то Павло, чи то Аполлос, вони обидва працювали в одному Дусі для досягнення однієї мети.

Що ми можемо з цим зробити?

Духовну перспективу нам дають дві речі, які працюють у тандемі і не повинні вас дивувати - Слово Боже і Святий Дух.

Боже Слово навчає нас Божих речей і показує нам все, що нам потрібно бачити з духовної перспективи. З перспективи вічності, як Бог дивиться на нас, людей, і на світ.

Тоді Святий Дух у нас відкриває наші серця, щоб прийняти ці речі. Він використовує Слово, щоб змінити нас. Щоб привести до чогось. Або ж Він змінює нас безпосередньо і може також показувати нам речі безпосередньо.

Яка наша роль у цьому? Насичуватися Божим Словом, щоб ми знали Божий погляд на речі і молилися, щоб ми могли практично застосовувати його в нашому повсякденному житті. Щоб Бог давав нам його в тих ситуаціях, в яких ми перебуваємо.

Це може докорінно змінити ваш день, якщо ви подивитеся на своє життя, світ навколо вас і те, що ви робите, з Божої точки зору.

Ось чому ми бачили, наприклад, апостолів, коли в Діяннях 4 було ясно, що і юдеї, і римляни проти них, що як послідовники Ісуса вони у великій небезпеці, тому вони молилися не про те, щоб Він захистив їх і щоб вони могли втекти звідти, а про те, щоб Бог дав їм відвагу, щоб вони могли продовжувати сміливо ділитися словом. Вони не просто мислили плотськими категоріями, а дивилися на речі з Божої перспективи.

Вони думали спочатку про Ісуса, а потім про все інше.

І ми також бачимо тут з Аполлоном, наприклад, ми говорили про нього кілька разів сьогодні, тому я хочу подивитися на нього більше, тому що його ситуація мене захоплює. Це повертає нас до Діянь Апостолів, де ми зупинилися минулого разу... Дії 18:24-28

Прийшов до Ефесу юдей на ім'я Аполлос, родом з Олександрії, чоловік красномовний, обізнаний у Святому Письмі. Він був наставлений на шлях Господній, говорив з палким духом і точно навчав про Ісуса, але знав лише хрещення від Івана. Він почав сміливо говорити в синагозі. Прісцілла і Акила почули його, прийняли до себе і ще точніше пояснили йому Божу дорогу. А коли він захотів іти до Ахайї, брати заохотили його до цього і написали учням, щоб вони прийняли його. Прибувши туди, він приніс велику користь тим, хто увірував з благодаті Божої, бо прилюдно рішуче спростовував аргументи юдеїв, показуючи зі Святого Письма, що Ісус є Месія.

Аполлос - єврей родом з Олександрії, ще одного міста, відомого своєю високою інтелектуальною, академічною спрямованістю, як і Афіни.

Він чудовий оратор, чудовий проповідник.

Він обізнаний у Святому Письмі. Мені не дуже подобається слово "досвідчений", тому що воно асоціюється у мене з кимось хитрим або дезертиром, дезертиром, але англійський і грецький оригінали мені дуже подобаються в цьому плані, тому що вони показують слово "могутній"... що він є могутнім у знанні і поводженні з Писанням.

Він був навчений дорогою Господньою, і тому він точно і пристрасно говорив про Ісуса

Але у нього є один недолік. Він знав лише хрещення Івана.

Те, що сказано в цьому невинному реченні, є досить фундаментальним. Він не знав Євангелія, не був охрещений в Ім'я Господа Ісуса Христа, а тому, швидше за все, не мав і не знав про Святого Духа.

І це те, що так захоплює. Він був навчений дорогою Господньою, коли Іван Хреститель проповідував, що Месія прийде одразу після нього. Можливо, він чув про прихід Ісуса і підтверджував те, що проповідував Іван... але він не знав кінця. Він не знав про хрест, воскресіння чи злиття Святого Духа. Ми не знаємо, що саме знав Аполлос, але, ймовірно, "лише" Старий Завіт до Івана Хрестителя та початку діяльності Ісуса.

Він не знав всього про Ісуса, тому що Прісцілла і Акила, почувши його, відвели його вбік і розповіли йому все, чого йому не вистачало про Ісуса, щоб його знання були повними. Щоб зрозуміти це ще точніше, текст говорить.

І що мене вражає, так це те, як багато можна почерпнути зі Старого Заповіту. Він був ревний до Ісуса. Достатньо, щоб подорожувати світом і точно навчати про Нього. Але він не знав суті Євангелія і не мав Святого Духа.

Навіть "просто" Старий Заповіт в руках людини, яка має відкрите серце для Бога, може бути дуже ефективним інструментом, щоб точно вказати на Ісуса. Навіть "просто" Старий Заповіт дав йому хорошу духовну перспективу на життя і привів його до того, щоб робити те, що найбільше шанує Бога. Ось наскільки потужним є Писання.

Наскільки сильнішим тоді є весь канон Біблії з Новим Заповітом, Євангелієм і силою Святого Духа.

У нас є Святий Дух, повне Євангеліє, Новий Заповіт, а нам важко відкрити рота.

Ці подарунки не просто для прикраси. Якщо ми так робимо, то не дивно, що ми будемо духовно незрілими.

Ми повинні хотіти бути сильними, досвідченими в Писанні.

Мати повноту Святого Духа і зосереджуватися на Ньому, на Його дії в нашому житті та діяти згідно з Його вказівками.

Побачити Божий погляд на світ, на людей... на себе.

І як і минулого тижня, інші люди також є важливим елементом, який вкаже нам, коли наше розуміння є неповним, частковим... коли ми маємо неправильний погляд на Божі речі.

Прісціла та Аквіла мали правильну перспективу. Коли вони побачили Аполлоса, то не сприйняли його вороже, як якогось фальшивого вчителя, що не володіє повним знанням, а запросили його до себе і з любов'ю розповіли йому все, що він хотів почути. Але вони запросили його до себе і з любов'ю виклали йому все, що він хотів почути.

Це підштовхнуло його до духовної зрілості, розширило його розуміння Божого плану... щоб бачити речі краще з Божої точки зору. Він почув повне Євангеліє, я вірю, що він отримав Святого Духа, і коли він пішов далі, в Ахайю, він приніс велику користь тим, хто повірив, завдяки Божій благодаті.

Так само і в нашому житті. Писання має неймовірну силу і представляє нам Божу перспективу, яку Святий Дух використовує в нашому житті, щоб ми могли жити відповідно до неї.

Тоді нам також потрібні інші люди, які промовляють у нашому житті, прояснюють речі і допомагають нам у повноті знань.

Все це для того, щоб ми могли мати Божий погляд на наше життя і таким чином бути зрілими у вірі.